KUN LIIKUT INTERNETISSÄ JA KÄYTÄT SEN PALVELUJA

Tämä ohje on tarkoitettu ennen kaikkea niille, jotka liikkuvat internetissä ja käyttävät sen eri palveluja, mutta myös niille, jotka tarjoavat palveluja internetissä tai ylläpitävät yhteyspalveluja verkossa. Ohje vastaa kansainvälisten organisaatioiden (mm. Euroopan Neuvosto, Euroopan Unioni) piirissä kaavailtuja ohjeistuksia. Se perustuu tietosuojavaltuutetun toimiston antamiin ohjeisiin.

Tietoverkon toimivuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi valvotaan verkossa liikkumista ja verkon palvelujen käyttöä. Verkon ylläpitäjät ja verkossa palveluja tarjoavat kirjaavat liikkumista ja sen palvelujen käyttöä lähinnä työaseman tarkkuudella, mutta turvallisuus- ja muut vaatimukset voivat edellyttää liikkujan henkilöllisyyden tunnistamista. Voidaan seurata esimerkiksi sähköpostin käyttöä, mistä tai mihin ja kuinka usein viestejä lähetetään, myös viestien sisältöjä on mahdollista lukea.

* Mikäli tietoverkossa liikkumisesta ja verkon palvelujen käytöstä kerätään henkilötietoja, sinulla on tietosuojalainsäädännön antama oikeus tietää, miten liikkumistasi ja palvelujen käyttöäsi valvotaan. Sinulla on myös oikeus vaikuttaa tietojesi käsittelyyn.

* Sinun on syytä selvittää, mitkä ovat esimerkiksi oman ja vastaanottavan organisaation sähköpostin käytön ja sen valvonnan periaatteet.

Jokaisesta toimenpiteestä verkossa, selailusta verkon sivuilla ja osallistumisesta keskusteluihin jää jälkiä. Kun surffailet verkon palveluissa tai osallistut keskusteluryhmiin, rekisteröidään sivut, joilla käyt, kohteet, joita katselet, kuinka usein käyt ja pitkään katselet, keskusteluryhmät, joihin osallistut jne. Jälkiä rekisteröidään sillä tarkkuudella, millä annat tietojasi. Näistä jäljistä voidaan koota yhteenvetoja ja rakentaa arkaluonteisia profiileja sinun ominaisuuksistasi, harrastuksistasi, mieltymyksistäsi jne.

* Sinulla on oikeus tietää, mitä tietoja sinusta rekisteröidään mihinkin verkon paikkoihin ja toimintoihin ja mihin tarkoituksiin niitä käytetään ja kuka saa niitä käyttöönsä ja keille niitä luovutetaan.

* Sinulla on myös oikeus estää asiattomien tietojen rekisteröinti ja tietojen asiaton ja ulkopuolinen käyttö.

* Sinun on myös voitava vaikuttaa siihen, miten ja millä tarkkuudella sinut kirjataan ja tunnistetaan. Aina kun se on mahdollista, sinun tulee voida liikkua, selailla, asioida tai maksaa anonyymisti.

Kun annat nimesi ja yhteystietosi, esimerkiksi sähköpostiosoitteesi tai muita tietojasi hakemistoihin, ilmoitustauluille, keskusteluryhmiin tms., nämä henkilötiedot ovat yleensä ulkopuolisten käytettävissä. Niitä voidaan luovuttaa muille ja poimia muihinkin hakemistoihin tai käyttää muihin tarkoituksiin kuin mihin olet ne antanut. Ulkopuoliset voivat ottaa selvää verkossa liikkumisestasi ja luoda tämän perusteella selailuprofiileja sinusta, lähettää sinulle ei-toivottuja viestejä, mainoksia, ”roskapostia” jne.

* Sinulla on oikeus vaikuttaa tietojesi tällaiseen käyttöön sekä estää niiden asiaton käyttö ja luovutus. Sinulla on myös oikeus poistaa tietosi eri listoilta ja selailuhistoriaasi koskevat tiedot.

* Sinulla on lisäksi oltava mahdollisuus estää automaattiset ja ei-toivottavat viestit, lähetykset ja postitukset.

Tietoverkkoon annetut tiedot voivat joutua asiattomien käsiin, esimerkiksi verkkoasioinnin ja -kaupan toinen osapuoli ei välttämättä ole se, keneksi itsensä ilmoittaa. Tiedot eivät välttämättä pysy muuttumattomina eikä niitä aina säilytetä, poisteta tai hävitetä asianmukaisesti.

* Sinulla on oikeus tietää verkkoon ja sen käyttöön liittyvistä riskeistä. Sinun on syytä tarkistaa, minkälaista turvallisuutta ja tietosuojaa esimerkiksi verkkopalvelun tai -kaupan ylläpitäjä tarjoaa.

* Sinulla tulee olla mahdollisuus varmistaa verkkoon lähettämiesi tietojen asianmukainen käsittely. Älä lähetä verkkoon salassapidettäviä tai arkaluonteisia tietoja tai viestejä tai toimeksiantoja, ellet ole salaamalla tai muuten varmistanut, että tiedot pysyvät salassa ja asianmukaisina ja päätyvät oikealle vastaanottajalle.

Työasemaa voidaan verkon kautta operoida sen haltijan tietämättä, työasemalle voidaan ladata verkosta automaattisesti ohjelmia, palveluja, tiedostoja tms., joiden toimintaa ja sisältöä ei välttämättä tunneta tai hallita.

* Sinun tulee voida estää tällainen automaattinen tunkeutuminen ja ohjelmien tms. latautuminen työasemaasi, mikäli siinä käsitellään henkilötietoja. Sinun on voitava kontrolloida tällaisten ohjelmien tms. toimintaa siten, että ne pyytävät sinulta ”luvan” tulla ja oikeuden toimia.

Tietosuojalainsäädännön henkilötietojen käsittelijöille asettamien velvoitteiden ja rekisteröidyille antamien oikeuksien toteutumista tietoverkoissa on vaikea valvoa.

* Älä käytä sellaisia verkon toimintoja, palvelujen tuottajia ja palveluja, joiden asianmukaisuutta, luotettavuutta ja turvallisuutta et voi varmistaa.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *