Sinua ei sitten netissä jymäytetä – eihän?

Tietoturvasta huolehtiminen edellyttää jatkuvaa valppautta, vastuullisuutta, toisten kunnioitusta ja asioiden päivittämistä vähintään kerran vuodessa.

Kansallista Tietoturvapäivää vietetään torstaina 8.2.2007 kaikkien kansalaisten sekä erityisesti koululaisten ja pk-yrittäjien entistäkin paremman tietoturvan puolesta. Lasten ja nuorten turvallisen internetin käytön esille nostaminen on saanut hyvän vastaanoton suomalaiskouluissa jo aiempina vuosina.

Lapset ja nuoret käyttävät internetiä monipuolisesti muun muassa viihtymiseen, yhteydenpitoon, asioiden hoitamiseen, tiedonhakuun ja oppimiseen. Internetistä onkin tullut useimpien nuorten eniten käyttämä media. Kaikki ei kuitenkaan ole kivaa tai edes totta internetissä – siksi tietoturva-asioiden tunteminen on tärkeää.

Lapsia ja nuoria muistutetaan jälleen tänä vuonna vastuullisuudesta, toisten huomioon ottamisesta ja yhteisten pelisääntöjen noudattamisesta internetissä. Myös opettajat ja vanhemmat ovat avainasemassa lasten ja nuorten havahduttamisessa sekä internetin mahdollisuuksiin että uhkiin.

Pelaten ja pohtien homma haltuun

Nuorille netin käyttäjille on julkaistu uusi Nettietsivät-peli, jossa etsivätoimiston nuoret tietoturvaetsivät pääsevät ratkomaan visaisia nettiongelmia. Toimeksiannot liittyvät kuvien julkaisuun, henkilötietojen antamiseen, verkossa asioimiseen ja luotettavan verkkokaupan arvioimiseen. Tehtävissä käsitellään myös haittaohjelmilta suojautumista, elokuvien ja muun tekijänoikeuksien alaisen materiaalin jakamista ja lataamista sekä netikettiä eli netin käytön pelisääntöjä.

Pelin lopussa on Tietovisa, jossa nopeimmat palkitaan myöhemmin keväällä.

Vaikka peli on suunnattu peruskouluikäisille, se on sallittu kaikille – myös aikuisille. Nettietsivät-peliä voi pelata osoitteessa tietoturvakoulu.fi.

Koulu fiksusti netissä

Toisena uutuutena tietoturvakoulu.fi-sivustolla on koulujen muistilista, jonka avulla opettajat voivat kartoittaa koulua ja koulun ja kodin välistä yhteistyötä koskevia tietoturva-asioita. Muistilistasta saa vinkkejä myös siihen, mitä asioita oppilaiden kanssa on hyvä käsitellä.

Listan menestyksekkäästi läpikäyneet koulut voivat ladata verkkosivuilleen nettifiksuudesta kertovan bannerin. Koulut voivat myös liittyä koulujen linkkilistaan, jonka kautta pääsee tutustumaan muiden koulujen tietoturvatyöhön.

Hyödylliseksi koettu kummitoiminta saa jatkoa myös tänä vuonna. Tietoturvakoulu.fi-sivustolla olevan Kummipankin kautta opettajat voivat maksutta hakea tukihenkilön kertomaan turvallisesta internetin käytöstä joko suoraan oppilaille tai opettajien omiin tilaisuuksiin ja vanhempainiltoihin.

Tietoturvapäivän kantavana teemana on tänä vuonna ”Sinua ei sitten netissä jymäytetä”. Eihän?

Kolme askelta turvallisempaan netin käyttöön

Noudata pelisääntöjä
• Myös internetissä on noudatettava lakeja.
• Noudata hyviä käytöstapoja.
• Ethän kiusaa ketään netissäkään.
• Ethän lataa laittomasti musiikkia, elokuvia tai pelejä netistä.

Turvaa itsesi
• Mieti, mihin annat henkilötietosi.
• Sovi kuvan julkaisemisesta netissä aina vanhempien kanssa.
• Mieti, kenen kanssa netissä keskustelet: jotkut ovat huijareita.
• Netissä kaikki ei ole kivaa tai totta.

Suojaa tietokoneesi
• Päivitä käyttöjärjestelmä, selain ja muut ohjelmat.
• Käytä ajantasaista virustorjuntaa ja palomuuria.
• Ota varmuuskopiot tärkeistä tiedostoistasi.
• Muista myös kännykkäsi tietoturva.
• Ole tarkkana, kun selaat tai lataat materiaalia internetistä.

Faktaa Tietoturvapäivästä

Tietoturvapäivä on julkishallinnon, elinkeinoelämän ja järjestöjen yhteinen hanke. Päivän tavoitteena on lisätä kansalaisten tietoisuutta internetin mahdollisuuksista sekä tietoturvauhista ja keinoista, joilla uhilta voi suojautua ja välttyä.

Tietoturvapäivä järjestetään 8.2.2007 neljättä kertaa. Ensisijaisina valistuksen kohteina ovat tänä vuonna peruskoululaiset sekä pienet ja keskisuuret yritykset.

Tietoturvapäivä on osa kansallista tietoturvallisuusstrategiaa.

Teksti:
Sari Salmela
Tiedottaja
Viestintävirasto

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *